Składniki
Masa truskawkowa:
truskawki 40 dag
cukier 2 łyżki
galaretka truskawkowa 2 szt.
śmietanka 30% 330 ml
Masa jogurtowa:
jogurt grecki 40 dag
galaretka cytrynowa 1 szt.
cukier 2 łyżki
dodatkowo:
truskawki ok. 35 dag
galaretka truskawkowa 1 szt.
herbatniki i podłużne biszkopty
Przygotowanie
Warstwa truskawkowa: Truskawki należy umyć, usunąć szypułki, zblendować na jednolity mus i doprowadzić w garnku do wrzenia. Wsypać galaretki w proszku i cukier, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować do uzyskania sztywnej masy, dodać lekko tężejący mus truskawkowy i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość szpatułką, do połączenia się składników. Masę mozna na kilka minut wstawic do lodówki aby delikatnie stężała.
W tym czasie dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty ciasno obok siebie. Na biszkopty należy wylać masę truskawkową, wyrównać. Na masie ułożyć ciasno obok siebie herbatniki. Wstawić formę do lodówki.
Masa jogurtowa: Galaretkę cytrynową i cukier rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Jogurt przełożyc do miski, dodać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Następnie wylać ją na herbatniki, wyrównac i ułożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników. Całość wstawic do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić. Umyte truskawki pokroić. Kilka łyżek lekko tężejącej galaretki wyłożyć na herbatniki, rozprowadzić ją po całości, ułożyć obok siebie pokrojone truskawki i wyłożyć na nie resztę lekko tężejącej galaretki.