Składniki
Spód:
duża paczka oreo
2-3 łyżki masła orzechowego
Masa:
500 g twarogu z wiaderka
2 galaretki przezroczyste winogronowe
1 czekolada miętowa
2 szkl.wrzątku
Dodatkowo:
kiść winogrona
1 borówka
1 galaretka przezroczysta winogronowa na górę
1,5 szkl.wrzątku
Przygotowanie
Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do uzyskania mokrego piasku.
Przygotowuje sobie okrągłą formę Fi 20 cm,boki wykładam papierem do pieczenia na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.
Twaróg wrzucam do miski,galaretki przygotowuje wg przepisu na opakowaniu,ja dałam na 2 galaretki 2 szkl.wody,gdy przestygną i zaczną tęzeć dodaje je do twarogu,oraz wrzucam startą na drobnych oczkach czekoladę miętową,wszystko krótko miksuje i wylewam na spód ciasteczkowy,odkładam do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotowuje sobie galaretkę transparentną,jak wyżej tylko na 1,5 szkl wody,winogrona myje,osuszam,kroje na pół ,układam na górze naszego sernika i wierzch zalewam tężejącą galaretką,
wkładam do lodówki i gotowe.