• 1

    Autor: Kasia Pytlak

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

Składniki

 

    Spód:

    duża paczka oreo

    2-3 łyżki masła orzechowego

    Masa:

    500 g twarogu z wiaderka

    2 galaretki przezroczyste winogronowe

    1 czekolada miętowa

    2 szkl.wrzątku

    Dodatkowo:

    kiść winogrona

    1 borówka

    1 galaretka przezroczysta winogronowa na górę

    1,5 szkl.wrzątku

Przygotowanie

 

    Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do uzyskania mokrego piasku.

    Przygotowuje sobie okrągłą formę Fi 20 cm,boki wykładam papierem do pieczenia na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.

    Twaróg wrzucam do miski,galaretki przygotowuje wg przepisu na opakowaniu,ja dałam na 2 galaretki 2 szkl.wody,gdy przestygną i zaczną tęzeć dodaje je do twarogu,oraz wrzucam startą na drobnych oczkach czekoladę miętową,wszystko krótko miksuje i wylewam na spód ciasteczkowy,odkładam do lodówki do stężenia.

    W tym czasie przygotowuje sobie galaretkę transparentną,jak wyżej tylko na 1,5 szkl wody,winogrona myje,osuszam,kroje na pół ,układam na górze naszego sernika i wierzch zalewam tężejącą galaretką,

    wkładam do lodówki i gotowe.

Składniki

 

    Masa truskawkowa:

    truskawki 40 dag

    cukier 2 łyżki

    galaretka truskawkowa 2 szt.

    śmietanka 30% 330 ml

    Masa jogurtowa:

    jogurt grecki 40 dag

    galaretka cytrynowa 1 szt.

    cukier 2 łyżki

    dodatkowo:

    truskawki ok. 35 dag

    galaretka truskawkowa 1 szt.

    herbatniki i podłużne biszkopty

Przygotowanie

 

    Warstwa truskawkowa: Truskawki należy umyć, usunąć szypułki, zblendować na jednolity mus i doprowadzić w garnku do wrzenia. Wsypać galaretki w proszku i cukier, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić.

    Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować do uzyskania sztywnej masy, dodać lekko tężejący mus truskawkowy i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość szpatułką, do połączenia się składników. Masę mozna na kilka minut wstawic do lodówki aby delikatnie stężała.

    W tym czasie dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty ciasno obok siebie. Na biszkopty należy wylać masę truskawkową, wyrównać. Na masie ułożyć ciasno obok siebie herbatniki. Wstawić formę do lodówki.

    Masa jogurtowa: Galaretkę cytrynową i cukier rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Jogurt przełożyc do miski, dodać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Następnie wylać ją na herbatniki, wyrównac i ułożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników. Całość wstawic do lodówki.

    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić. Umyte truskawki pokroić. Kilka łyżek lekko tężejącej galaretki wyłożyć na herbatniki, rozprowadzić ją po całości, ułożyć obok siebie pokrojone truskawki i wyłożyć na nie resztę lekko tężejącej galaretki.

 

 

Ciasto:

4 szklanki maki

lyzeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

1 1/2 kostki masla (kostka tutaj - 250g)

6 duzych zoltek

2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

Nadzienie:

8 kwaskowatych jablek, obranych

pokrajanych na polplasterki

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki maki ziemniaczanej

3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki

cukier puder do posypania

Przygotowanie dania szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

Ciasto:

Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

Nadzienie:

Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

 

Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.

Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni.

Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem.

Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

Składniki

 

    1,5 kg sera( półtłustego )

    8 jajek (L )

    40 dkg cukru pudru

    25 dkg masła lub margaryny

    1 budyń śmietankowy lub waniliowy

    3 łyżki kaszki manny

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    olejek śmietankowy lub waniliowy

    Składniki na kruchy ciemny spód ......

    1 kostka masła

    1 szklanka cukru pudru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody

    3 żółtka

    2 ( całe ) szklanki mąki ...do trzeciej szklanki wsypuje 3 łyżki kakao i do pełna dosypuje mąki ( szklanka 250 ml )

 

> 6 os.   > 60 min              łatwe    przystępne

Przygotowanie

 

    Wykonanie

 

    :Masa serowa

 

    Żółtka oddzielić od białek

    Margarynę ,cukier ,żółtka utrzeć na pulchną masę (można użyć miksera )

    kolejno dodawać ,ser ,budyń z kaszką manną i proszkiem do pieczenia

    oraz olejek .Ubić białka na sztywno i dodać do masy serowe, delikatnie całość połączyć .

 

   

Witaj!

Mam na imię Kasia i zapraszam was, drogich internautów do mojej strony o gotowaniu. Na tej stronie poznasz wiele przepisów!
Serdecznie zapraszam!
f t g