• 1

    Autor: Kasia Pytlak

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

Ciasto:

4 szklanki maki

lyzeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

1 1/2 kostki masla (kostka tutaj - 250g)

6 duzych zoltek

2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

Nadzienie:

8 kwaskowatych jablek, obranych

pokrajanych na polplasterki

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki maki ziemniaczanej

3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki

cukier puder do posypania

Przygotowanie dania szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

Ciasto:

Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

Nadzienie:

Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

 

Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.

Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni.

Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem.

Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

f t g